Galopp med kvalitet

Måndagens träning då? Med ett rätt litet ridhus så blev 3 i gruppen fullt tillräckligt. Jag tycker inte större grupper ger lika mkt så i dressyr har jag högst två per grupp och i hoppningen 3-4 st. Vi tränar just nu kontroll, avspänning och galopprytm. Många sitter och rider i komfortzonen när de jobbar själva. I komfortzonen kan det kännas lugnt och behagligt men det utvecklar inte hästen så mkt. Man måste stretcha på gränserna, leka med tempo, form och takt. De som sitter och harvar i komfortzonen på träning får problem när de kommer ut på banor, för då stämmer inte avstånden om man inte håller bantempo. Och är man inte van vid lite grundgalopp, och har hästen lösgjord och mellan hjälperna i den, kommer det bli svårt att hitta avstånden på ett jämt och avspänt sätt, man kommer tappa kontrollen utefter banan och från att först inte nå, kommer det bli springigt och allt kommer kännas kort istället. Hästen tappar sina språng, man tappar linjerna. Plötsligt är det bara ren tur om man klarar banan felfritt och hästen får ofta en dålig upplevelse. All tävling upp till Svår klass är förberedelse och träning för hästen. Man ska få bra rundor som grundar för att gå upp i klasserna med goda resultat. Så mitt råd, lär dig galoppera. Och det handlar inte om att skena runt i 20 min på träningen ikväll. Gör din häst lösgjord först, sedan börjar du leka med galoppen. Öka på i tre steg, hästen ska svara fram direkt för skänkeln, ta tillbaka några galoppsprång, sedan tre fram igen. Manken ska komma upp till dig även i det högre tempot, galoppen ska vara rund och loss och hästen ska erbjuda samma fina stöd. Öka en långsida, men ge det lite tid så du inte överfaller hästen. Du ska hela tiden ha en bra galoppkvalitet. På detta sättet hittar du kvalitén i den större galoppen. Tänk lite tvärtom ibland. Många ökar på långsidorna och kortar på kortsidorna. Men var behöver du galoppen bäst på banan? I svängen! Öva på att öka på kortsidorna och samla på långsidan ibland. Rider du lite innanför spåret på långsidan får du dessutom ett väldigt bra svar på om hästen är rakriktad. Att samla från större, kvickare galopp på böjt spår till en samlad på rakt utan stöd av väggen är inte lätt. Du kommer märka att hästen försöker smita genom att skjuta in eller ut rumpan. Se till att du är jämn, rid konsekvent och om hästen slingrar sig, korrigera framåt då det ofta hänger på bristande bjudning.

En övning från måndagen var att vi först lösgjorde hästarna genom att rida öppnatanke in på långsidan, tiometersvolt över cavaletti och sedan flyttade hästen undan ytter skänkel med nosen lite mot väggen ute vid spåret. Det var orutinerade hästar, de kommer på sikt få jobba sluta efter volten istället. Detta gjorde vi sedan i galopp med ett räcke i volten. Använd marklinjer, gärna utdragna. Tänk kvalitet, bjudning före tvärning, se voltspåret i tid och rid det exakt som du vill. Kompromissa inte på träning. Detta innebär att du måste vara noga så hästen förstår. Bli aldrig arg om det inte går som du vill, andas djupt, gör om, gör rätt.

ovning_mandag

Efter detta övergick vi till att rida över tre galoppbommar på långsidan med 12 meter imellan (kort ridhus, annars skulle vi tagit 15m). Här fick ryttarna se till att ha med sig galoppen från svängen, rida med tre normala galoppsprång över bommarna. En superbra övning för det klär av ekipagen direkt. Har de kontroll i den större galoppen? Oftast inte när man först checkar av med denna övning. Här har du en väldigt stor nytta av det jag pratar om högre upp, lek med galoppen – bli bekväm med alla tempon. Du ska kunna sätta den galoppen du vill ha på kortsidan och med en avspänd häst rida rakt och jämnt över bommarna. Många gör felet att rida för långsamt in, då måste de öka för att komma till bom nr 2 och har sedan fått med sig så mkt acceleration, och ökning utan bra bjudning, att det blir kort och springigt till bom nr 3. Sedan överkorrigerar man, blir lite stressad av svårigheten och rider in för hårt och lite slarvigt, det blir mer en tanke på bommarna än galoppkvalitet. Så känn dig inte nedslagen om det inte funkar perfekt i början. Jobba på galoppen, och öva detta tills det inte blir så stor affär av det. Då har du kommit en bra bit på väg. I början är det bra att ha någon kunnig till hjälp så du hittar tänket och inte blir frustrerad. Lycka till!

Ikväll ska vi jobba noggrannhet på en låg bana, för på lördag är det dags för årets första P n J. Bara träning, men viktigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s