Juletid

Hej på er!

Vi har det underbart lugnt och mysigt i vårt hem – Henning, jag och Jack. I förmiddags gick vi en långpromenad i snön, tog med varm choklad och bara njöt av varandras sällskap. Jag har pysslat med mat och lyssnat på Kalle Anka och hans vänner. Det kramar om hjärtat när ”ser du stjärnan sjungs”, jag kan inte hjälpa det.

Vi firar så som vi vill, utan stress och press, utan måsten. Bara de pyssel vi vill göra, de människor vi vill träffa. I år hoppade vi över julklapparna för jag tycker inte min ekonomi håller för sådana i år och vill inte ha om jag inte kan ge. Men det känns jättebra, den bästa julklappen är traditionerna vi har med oss och de vi skapar tillsammans.

Jag vet inte om jag är överdrivet känslosam, men dessa högtider… Lika glada och vackra som de är, lika melankoliska är de. De finns alltid glöd av sorg i mitt hjärta vid denna tid, hur lycklig jag än är samtidigt. Jag kan inte sluta tänka på det som var, som aldrig kommer tillbaka, barndomens jular. Jag kan inte låta bli att sakna de som inte längre finns i mitt liv, även de jag själv valt att plocka bort. Jag kan inte låta bli att tänka på jular som kommer, då alla de man älskar inte länge finns kvar. På något vis ser jag alltid tiden – att den gnager huden, köttet, benknotorna av våra liv. Jag ser det lyckliga den för med sig, men även förgängligheten, så tydligt. Och på dessa högtider, tidens milstolpar och deadlines, ser jag det ännu tydligare. Kanske är det därför jag förstår människor, kanske är det därför jag är bra på det jag gör – att skapa och berätta. Men det ger alltid en mörkt röd punkt i mitten av det som är jag, en mörkt röd punkt som gör att det ljus jag alltid bär med mig, fladdrar lite, som av ett vinddrag. Mitt inre brinner inte stilla – det fladdrar, skapar ljus och skugga, lever.

Det vackra är värt så mycket så vi lever med sorgen. Det är att vara människa. Njut av det vackra i denna juletid, och bejaka den låga som fladdrar. Ge dig rätt att skratta, le och njut – rakt igenom saknad och oro. God Jul på er!

jul12

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s