Gråskalor

Idag vaknade vi till en ny dag. Med glädje kan jag dock konstatera att det fortfarande var samma värld, Barack Obama är fortfarande president i USA. Jag hoppas att han nu, när mer tid getts honom, ska kunna få till den förändring han står för. I mina ögon ett mänskligare land, där den äkta amerikanska drömmen fortfarande lever. För mig är den amerikanska drömmen att alla som vill kan kämpa och förverkliga sig själv, inte att alla människor ska ha 300 kvadrat hus och fyra bilar per familj. Det kan aldrig hålla i något land, och den typen av överkonsumtion som livsstil och ren image måste förändras om vår jord ska fungera, framförallt nu när utvecklingsländer håller på att gå mot en helt ny livsstil, som inte behöver innebära lyx men kommer lägga en väldigt stor utmaning till klimatfrågan.

Jag hoppas också att Obamas presidentskap kommer efterlämna en mer ödmjuk utrikespolitik. Just utrikespolitiken är ingen lätt fråga. Vi har försvaret i vårt och andra länder att tacka för vår fria värld. Det kommer nog alltid finnas någon galen kraft i världen som kommer utmana mänsklighet och frihet. Även om vi av hela vår själ önskar att det inte vore så, och arbetar för en fredlig värld, ska vi inte underskatta behovet av krigsmakter som kan försvara det goda i världen. Problemet är att de styrande i USA i flera fall lagt näsan i blöt med en arrogans som snarare lagt ved på elden än släckt den. Av det jag kunnat läsa mig till genom böcker så var 9/11 delvis en produkt av detta. En ondska som riktats mot västvärlden och eldats på genom åren av högst ogenomtänkta, eller bara feltänkta, handlingar. Men många stora hjältemodiga uppdrag har också genomförts, som vi enbart kan vara tacksamma för. Många liv har släckts i de mest helveteslika situationer över hela vår jord. Dessa soldater som skickats att strida för sitt land, som får uppleva det ofattbara och i det närmaste hjärntvättas till lydnad, har jag väldigt svårt att lägga skuld på. Många har mist livet för att vi ska kunna leva som vi gör idag. Det är värt all vår respekt.

Tyvärr är inte mycket i världen svart eller vitt. I sagorna hejar vi på riddaren med svärdet, trupperna som marscherar mot Mordor, Harry när han möter Voldemort. Men där är det så enkelt. Gott och ont. Ont och gott. I verkligheten är det oftast väldigt svårt att säga, vad som är ont och gott för oftast finns det lite av båda, på båda sidor av konflikten. Kanske inte uppenbart men om man lär sig mer, studerar historien och ser hur problemen uppstått, ser man att det inte är så enkelt. Det är också därför det är så oerhört svårt att lösa. Något som är ont, i alla dess former och inte kopplat till människan i sig, är fanatismen. Den går att hitta i varierande grad överallt i världen och okunskap samt förnuftets tystnad är den bästa grogrunden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s