Förkyld

Är lite hängig av förkylning så även om jag har flera blogginlägg som jag vill skriva så kommer jag inte till skott. Är dessutom lite seg efter att ha varit vaken för OS-invigning. Man måste ju se elden tändas! Tycker ni ska följa Jens groom på hennes blogg, snacka om otrolig upplevelse. Vill helst inte lämna bloggen utan liv så i stället för att skriva sönder de inläggstopics jag har så bjuder jag sålänge på en text jag skrivit till en kund, för Hästklinikens hemsida. Detta är råd kring hästens behov av salt.

När hästen svettas förlorar den vatten och elektrolyter. Elektrolyter håller vatten kvar i kroppen och behövs för att behålla hästens kroppsvikt och blodvolym. Kroppen har utvecklat ett känsligt system för att kontrollera att vatten- och elektrolytinnehållet hålls på en optimal nivå. Detta kallas för kroppens vätskebalansreglering. De elektrolyter som har störst betydelse för vätskebalansregleringen är natrium och klorid, som är vanligt koksalt, och kalium. Dessa finns i stora mängder i hästens svett vilket gör att svettningen utgör en utmaning för hästens vätskebalansreglering. Svårast blir det att återställa natriumförlusten eftersom gräs och havre är mycket natriumfattigt.

Många hästar erbjuds salt från saltsten men forskning på SLU visar att , speciellt högpresterande, hästar riskerar att inte få i sig tillräckligt med salt via saltsten, vilket resulterar i en minskad blodvolym. SLU rekommenderar därför att dessa hästar också ges salt i fodret motsvarande deras aktuella dagsförlust av salt. För en trav eller galopphäst innebär det ett tillskott av upp till 100 g salt efter ett snabbjobb eller tävling och övriga hästar kan behöva ett tillskott av 8 g /100 kg kroppsvikt för varje 30 min hästen travar eller galopperar. Man har visat att snabbast återhämtning efter arbete får man om hästen själv dricker en saltlösning. Denna saltlösning bör innehålla max 9 g per liter vatten. Vissa hästar gillar inte att dricka detta. Då kan man prova att blanda lösningen med saft eller melass. Annars kan man blanda blöt betfor av lösningen. Det är alltid viktigt att hästen har tillgång till rent vatten. Hästen ska också ha tillgång till saltsten för säkerhets skull även om man ger ett tillskott i maten.
Vissa hästar börjar tugga i sig saltstenen som ren ovana. Det är inte bra för hästens hälsa och du kommer märka att det är ovanligt mycket urin i boxen varje dag och en saltsten kan i vissa fall ätas upp på en till två dagar. Då är det bättre att ta bort saltstenen och ge en underhållsgiva på 5 g per 100 kg kroppsvikt varje dag förutom övrigt tillskott vid arbete.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s