Gårdagens övningar

Lovade att jag skulle lägga upp lite övningar från igår så här kommer två stycken:) Jag är inte jätteförtjust i att skriva ut avstånden för det beror så mycket på hästens språnglängd, din egen ridning, er dagsform etc. Det bästa är att ni har en riktigt erfaren person på marken som kan läsa hästarna och situationen och anpassa avstånden utifrån det. så det jag skriver är bara ett riktmärke.

Efter uppvärmning med rent markarbete och sedan cavaletti gjorde vi denna övningen.

Man travar ett varv på 20 m volten, trav är lila/magenta i skissen. På öppna delen rider man lite bogen in eller öppna beroende på utbildningsgrad. Kvaliteten är viktigast, inte tvärningen. Du ska få kontroll på bakben och ställning, känna att båda bakbenen travar upp till handen och att hästen tar skänklarna. På slutna delen, vid turkosa strecket, fattar man galopp och rider över bommarna. Sockerbitarna säkerställer att du inte fuskar och rider rakt över dem samtidigt som de är lite mental träning för både dig och hästen. Se till att du kan galoppera runt innerskänkeln över bommarna, får det spår du tänkt och den ställning du önskar utan att hästen ökar iväg eller ändrar sin form. Hästens form ska vara lite rund och låg genom hela övningen, uppe med ryggen och över sina bakben. Hästarna får gärna sänka nosen över bommarna. Det viktiga är att de söker ett lätt stöd och är framme för skänkeln. Mycket hänger på att inte göra så stor affär av bommarna utan rida lugn, noggrant och som om ”de inte var där”. Vi hade ca 3 m mellan bommarna, stegat på mitten (avstånd för häst).

Vi gick sedan över till denna övning.

Ja, denna är väl rätt självförklarande:) Galopp över ett lågt räcke med marklinjer (de blå) och bom före och efter. Bommen in ligger lite närmre än den bakom, knappt 3 m in och 3,20 ut. Räcket var bara 45 cm, då blir avstånden kortare- högre hinder, längre avstånd.
Fokus i övningen är galoppkvalitet. Jobba hästen i volten, tänk lite bogen in, jobba lite utåtställt, ha hästen framme till yttertygeln och loss för inner med ett fint stöd. Droppa bara in och över hindret utan att ändra något, hästen ska vara lika rund och fin in och över hindret. Gör inte för mycket över hindret. Det är så lågt så följ bara med lugnt och fint och led lite åt nya hållet. Hästen ska komma lite runt nya innerskänkeln, den får inte gena och falla in mot den. Strunta i hur du kommer på hindret- fokusera på rytm, avspänning och form. Titta på hindret, var översta bommen med hela ditt själ utan att för den skullen ändra din ridning- vänta på den, den kommer till dig. Lite som att titta på bollen i bollsporter. Tillslut kommer du hitta dina avstånd utan att fixa och styra. Hindret är så litet och bommarna tar hand om er även om det skulle bli lite vajsing med avståndsbedömningen i början. Hm, känner att det här med avståndsbedömning kanske ska få ett eget inlägg:)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s